Kart for fridykking og UV jakt på Skårøya – Hitra

Skårøya og Kvenværsøyene utenfor Hitra er et eldorado for fridykking, snorklere, UV-jegere, flaskedykkere og andre som liker å ha hodet under vann. Her kommer noen tips til lokasjoner vi har gode erfaringer med og ett dykkekart du kan bruke. 

Beskrivelse om hver plass under bildet. Last ned printversjon i PDF

Dykkekart Skårøya

Foto: Kartverket/Martin Fjeldvær

1. Husene på Skårøya

Overnatting, kajakk, robåt, motorbåter. Utgangspunktet for mange fine turer med fridykking.

2. Hakkbuan staken < 10 m

Når du drar vestover ser du etter ca 100 m en stake i en strøm mellom flere holmer. Her står det ofte fisk når strømmen er god. Bak staken på Hakkbuan ligger en liten lagune du kan padle inn i på flo sjø. Her er det fantastisk å bade for barn med sandbunn og ca 0,5 m dyp. Sporadiske forekomster av kamskjell og krabbe. Dette er den nærmeste dykkeplassen av interesse hvis du vil litt bort fra området rundt flytebrygga. 

3. Joholmbukta. < 10 m. Barnevennlig

På sørsida av Joholmen er det en beskyttet bukt med flere holmer og skjær. Her står det ofte en del torsk særlig om høsten. Fin variert sandbunn med sporadiske forekomster av kamskjell og krabbe som nås lett med fridykking.

4. Rørøysundet 5-15 m

Ved utløpet av rørøysundet er det mange fine dykkeplasser. Langs skjærene mot Oløya eller holmene i munningen står det ofte en del Lyr. Her tas det også flyndre. På tareflakene øst for sæbuøya er det også godt med liv. Det er også mulig å svømme nordover gjennom selve Rørøysundet som er grundt med vakker fin sandbunn og idyllisk bebyggelse. Medium forekomster av kamskjell. 

5. Tjønnøystraumen < 10 m

Strømdykk. På begge sider av holmen som ligger midt i Tjønnøystraumen er det godt med strøm. Her står det ofte godt med lyr og torsk. Prøv å svøm mot strømmen, dykk ned og la deg drive vektløst og stille gjennom strømmen – da får du ofte nærkontakt med fisken. Langs veggene på både Tjønnøya og Rørøya er det en del krabbe, og det plukkes også en del kamskjell her. 

6. Urdøysundet. < 10 m. Barnevennlig

Kløftdykk. Strømdykk. Sundet mellom Urdøya og Tjønnøya ligger ofte lunt til og er en favoritt for mange fridykkere. Langs nordøst siden av Urdøya går det en smal kløft man kan padle og dykke gjennom. Fantastisk tareskog, anemoner, stimer av småfisk og overheng gjør dette til en opplevelse. Når du kommer ut klfta på nordsida blir det dypt og der står det ofte en god del fisk. I selve Urdøysundet ligger det en del undervannsskjær og mellom dem er det godt med strøm og ofte godt med fisk. Medium forekomster av kamskjell og krabbe. Det er også observert både flyndre, breiflabb og hummer her. 

7. Sæbuvågen. 0-20 m.

Nord for Sæbuøya ligger det en stor våg. Langbalan utgjør en rekke av holmer som beskytter mot storhavet, men mellom disse og på utsiden er det ofte sterkt drag av dønning. Ved utløpet av vågen er det en grunne på 7 m hvor det ofte står fisk, men det kan også finnes fisk langs både langbalene og sæbulandet. 

8. Sæbukløfta – Sæbufyret, Jedinorog, Russeren, Russenakken. 0-50 m

På sørvestspissen av Sæbuøya finner du den kanskje mest beryktede dykkedestinasjonen på Kvenværsøyene. Lett synlig med fyrlykta på Sæbuøya finner du en lun vik det er fint å slå leir i. Inne i vika er det grunt og beskyttet med fin tareskog. På sørsiden av holmene står det ofte en del fisk. Hvis du svømmer gjennom kløfta forbi fyrlyykta og ut på vestsiden blir det dypere og villere og her står det ofte stimer av sei. Rundt spissen og nordover ligger Russenakken,  stedet der Jedinorog sank 16.oktober 1760. Her kan man fortsatt kan se kanoner fra det russiske skipet på ca 20 m.  

Se bilder og video fra Blueye undervannsdrone ekspidisjon 

9. Araholman 0-20 m

Den halvmåneformede øya ligger utsatt til mellom Hernesstraumen og Ramsøyfjorden. Innerst i en av buktene finner du en fantastisk krittvit sandstrand. En godt skjult perle vel verdt et besøk og for å slå leir. Fine dykk rundt hele Araholman men det er utsatt og godt med drag og dønning de fleste dager. 

10. Skårstraumen < 10 m.

Strømdykk. Veggdykk. På sørvestspissen av Skårøya finner du Skåren, det lille klyngetunet med hvitmalte hus og røde naust. I strømmen mellom Skårøya og Tjønnøya ligger det en holme med stake og på begge sider av denne er det fine strømdykk. Her er det ofte godt med fisk og kamskjell. Langs veggen vestover på Tjønnøya er det fine veggdykk og godt med krabbe. 

11. Tarejungelen 0-20 m

Nord for Urdøya ligger det masse små skjær og holmer. Mellom disse strekker det seg et kupert landskap under vann med fantastisk tareskog og godt med fisk av mange ulike arter. En del kamskjell når du kommer litt ned og på områder med sandbunn. 

12. Sauøyan

På den nordligste øya er det en lagune som kun kan nås med kajak. Her blir det et spesielt naturfenomen på noen tider hvert døgn når flo og fjære lager en elv som renner ut og inn av lagunen. Inne i lagunen ligger det en enorm overraskelse til den som kommer på besøk. Fine dykk på tarefaleken og holmer og bukter rundt hele sauøyene. 

13. Hummerkatedralen < 10 m

Hummerkatedralen ble funnet og navngitt av Trondheim fridykkerklubb på en av mange turer til Skårøya. I bukta nord for Hummerøya gær det en kløft mellom to holmer nordover. Der kan du dykke ned og under tareskogen og komme opp på andre siden. Se video laget av Trondheim fridykkerklubb sommeren 2021.

En del fisk i området, bl.a Blåstål som er en utrolig vakker skapning.

14. Steindraget. 5-20 m. Barnevennlig

Nord for Skårøya ligger steindraget som en første skanse mot dønningene fra storhavet. Mellom tre øyer ligger det en grunn og lun lagune med tareskog. Godt med fisk i strømmene rundt øyene. Mellom øyene går det kløfter det er morsomt å dykke gjennom. 

15. Lilleblink 5-30 m.

På Hundholmen ligger det en liten fyrlykt og vest for lykta en liten ansamling av småholmer. Dykking både rundt småholmene og Hundholmen er kjempefint. På nordøstsiden av Hundholmen går det bratt ned til større dyp. 

16. Helsøylagunen. < 10 m. Barnevennlig. 

Kløftdykk. veggdykk. Halvvegs mellom Skårøya og Kvenvær finner du Helsøyøagunen beskyttet av flere små øyer. Her er det ofte lunt å dra ved mye vind. Ut til alle kanter er det klfter mellom øyene du kan svømme og utforske både utsiden og innsiden litt avhengig av været. Fine svaberg og leirplasser. Det bruker å være godt med fisk i området og også litt kamskjell. 

17. Kløftøydraget. < 10 m. Barnevennlig. 

Lengst nordøst på kartet finner du kløftøydraget. Fint å gå i land med båt på begge sider, men litt grunt på nordøstsiden i bukta. Lunt, grunt og fint å dykke i bukta for uerfarne barn f.eks.