De fleste skolene som kommer til oss ber elever ta med privat fiskeutstyr. Mange kommuner har BUA som låner ut fiskestenger til privatpersoner og skoleklasser og noen skoler tar også med noe felles utstyr hvis de har. Snakk med din lærer om hva som gjelder for din skole. Leirskolen har ikke privat fiskeutstyr til utlån for enkeltelever.
Hva er det beste fiskeutstyret å ta med?
Stang eller harpe fra robåt
I skjærgården rundt Skårøya (der det meste av fisket foregår) er det mellom 5 og 40 m dypt. Du kan bruke mange typer fiskeutstyr, men de tyngste og største havfiskestengene egner seg dårlig på så grunt vann. Lette ørret/innlands stenger blir ofte litt for svake hvis du får på stor fisk eller setter fast.
- Vi anbefaler ofte korte båtfiskestenger på mellom 120-140 cm med haspelsnelle til det lette fisket fra robåt.
- Ett godt alternativ er en Harpe med lodd og oppheng. Disse koster ofte under 200 kr på sportsbutikk og er robuste og enkle.
Kastestang fra land
Det er gode fiskemuligheter fra land, svaberg og brygger på Skårøya og skjærgården rundt. Særlig på sommeren og tidlig høst kan det være godt fiske etter både makrell og lyr fra land. Stengene som egner seg for dette er ofte litt lengre og mykere enn båtstenger, men det finnes stenger som egner seg for begge deler.
Sluker og oppheng
- Kastesluker for å fiske fra land kan godt være ca 15 – 30 g
- Pilkesluker fra båt kan godt være fra 40 – 150 g.
- Lodd kan være ett alternativ til sluk. Da er det mindre fare for å sette fast. Du må da ha oppheng for å få fisk.
- Oppheng/takkel er ofte skjeer, gummimark, jig/shad eller blekkspruter. Noen egner seg for sei/makrell mens andre er laget for større fisk som f.eks Torsk. Det er også mulig med kroker som du kan feste agn på.
Snøre eller sene
Det er hovedsakelig to typer fiskesnøre. Monofilament og Multifilament.
Mono er det vanlige tradisjonssnøret som de fleste har brukt før. Bruddstyrken bør være mellom 8 -20 kg, da blir det hverken for tynt eller tykt.
Multi er flettet snøre og har ofte større bruddstyrke ift tykkelse. Men dette snøret har veldig liten elastisitet og tåler lite skraping og skader mot f.eks stein og fjell før det ryker. Siden vi stort sett fisker på grunnere vann enn 40 m er det unødvendig med multi.
NB. Snører som er gamle eller slitt ryker fort, og da mister du slukene du har på. Det kan være en god investering å bytte snøre.
Prøv utstyret før du drar
Det er lurt om elevene gjør seg kjent med fiskeutstyret de har med før de kommer. Prøv det gjerne sammen med en voksen så du vet hvordan det funker. Da kommer du raskere i gang med fiskingen her ute 🙂